Svartbäckens Ros på Upsala Stadsteater

Ladda hem (mp3.fil) och lyssna på ett 13 min. långt inslag ur "För nöjes skull" som sändes 27/3 1998 i P1. 
Intervjuerna är gjorda av Maud Eméus
Med välvilligt tillstånd från Sveriges Radio (Tack!)

Läs Owes Resebrev till Stadsteatern i Uppsala från Lido Beach

Så här skrev Sven Malm i SvD
Text & musik: Owe Thörnqvist i urval av Carsten Palmaer
Regi: Stefan Böhm
Scenografi: Gunnar Steneby
Kostym: Görel Engstrand & Catharina Tivar
Koreografi: Saeed Hooshidar
Dirigent: Kettil Medelius
Medv: Göran Engman, Mikaela Ramel, Anders Forsslund, Kettil Medelius, Cecilia Wennerström, Ole Ornered, Justina Lakin, Paula Agge, Christian Hughes och Petronella Wester

"Urval, mixning och ''sångdramatik'' kan alltid diskuteras i sådana här sammanhang men jag kan inte se att det kunde blivit bättre. Vad som är särskilt bra är att upphovsmannen själv inte fått lägga sig i det minsta. Vid Thörnqvists tidigare - och lyckade - röjar- skivor på t ex Mosebacke och Tyrol har ''hitsen'' kommit främst, de bitar som bäst går hem. Men Carsten Palmaer har gjort ett snyggt urval och inte tvekat att ta med några mer stillsamma sånger."

"Det finns inga sammanbindande texter eller kronologi, visorna radas upp snabbt och effektivt. Idén är enligt regissören och teaterchefen Stefan Böhm att figurerna i visorna skall tala för sig själva så att showen blir självspelande... Jo, det funkar bra även om en del ''illustrationer'' som skall dramatisera sångerna ibland ligger närmare buskis än det burleska."

"Anders Forsslund, f d Fria Pro-artist, basist och sångare är lysande i många nummer, inte minst i Herr Jonssons irrfärder.
En annan stor liten artist är Mikaela Ramel, Povels barnbarn som nog får ett s k genombrott här. Hon är särskilt fin i ett par ballader och hörde man inte lite av farfar Povels nyanser i hennes sång?
Göran Engman är en annan duktig artist (minns den buttre fiskaren i tv-serien Skärgårdsdoktorn) som sjunger och spelar allehanda instrument."

"Många av ''hitsen'' finns förstås med som Per Olsson, Josefsson, Svartbäckens rödaste ros, Gun från Dragarbrunn, Alptoppens ros, Albin och Pia (en av Owes roligaste), Dagny och Hjalmar Bergström. Men här hörde vi också sådana sällsyntheter som När regnet kom och Nu igen samt schlager-SM-tvåan från 1961, När min vän (som sjöngs av Monica Zetterlund). När regnet kom har rent ramelska kvaliteter.
Owe Thörnqvist själv var där och ropades upp på scenen i Varm korv boogie, uppenbarligen förberedd ty han fiskade snabbt upp munspelet ur bröstfickan och då svängde hela teatern. Han fyller 70 nästa vår och detta var väl inte de sista stegen på en scen..."

© Copyright Svenska Dagbladet

Nu finns musiken på CD

1. Norra station blues
2. Torsten på skorsten
3. Ösa sand
4. Anna kaffepanna
5. Svartbäckens rödaste ros
6. Se kom regnet
7. Gun från Dragarbrunn
8. Hey man
9. Hemma
10. Karl-Petter Persson

11. Betty Fagerlund
12. Karibiskt medley:
  a) Rumba i Engelska parken
  b) Silver sand merengue
  c) Loppan
13. Ett litet rött paket
14. Dagny
15. Nu igen
16. Hjalmar Bergström
17 Varm korv boogie

Skivan kan du köpa i biljettkassan på Upsala Stadsteater
(018 146200. Den kostar 130kr + frakt och rekommenderas varmt!